Jak urządzić kuchnię, aby była praktyczna i zgodna zasadami ergonomii?
Kuchnia to serce domu – to tam przyrządzane i spożywane są posiłki i nierzadko tętni też życie rodzinne i towarzyskie. Ponieważ jednak spędzamy w niej aż tak dużo czasu, istotne będzie, by urządzić ją w sposób praktyczny i ergonomiczny, tym samym ułatwiając sobie pracę i codzienne użytkowanie. Jak się za to zabrać?
Jak urządzić kuchnię – na co zwracać uwagę?
Aranżacja kuchni to nie tylko ładne meble i najnowszy sprzęt AGD, ale też odpowiednie ustawienie, dzięki któremu wszystko będzie w zasięgu wzroku oraz ręki. Oczywiście kwestie związane z wyglądem też mają niemałe znaczenie, a dobrze dobrane urządzenia pomagają w pracy. Nie są jednak jedyną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę. Dobrze też zastanowić się nad tym, jakiej jakości będą meble, z jakich materiałów wykonane, a także, w jaki sposób zostaną one ułożone w pomieszczeniu.
Jakie meble do kuchni?
Kuchnia to miejsce, gdzie z pewnością należy postawić duży nacisk na praktyczną aranżację, w czym mogą pomóc właściwie dobrane szafki kuchenne, z szufladami i półkami do przechowywania. Warto przy tym zwrócić uwagę także na blaty robocze, by były nie tylko wystarczająco duże, ale i wykonane z odpowiednio wytrzymałych i odpornych materiałów. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że przestrzeń pomiędzy szafkami także jest istotna. Jakie są praktyczne rozwiązania odnośnie do tego, co na ścianę w kuchni podpowiada blog www.wnetrzeistyl.pl. Chodzi przede wszystkim o to, że w trakcie gotowania i wykonywania innych czynności, blaty i ściany będą narażone wysokie temperatury, wysoką wilgotność oraz zabrudzenia różnego typu. Zarówno meble, jak i ściany muszą więc być w miarę łatwe do utrzymania w czystości.
Jakie są strefy ergonomii w kuchni?
Specjaliści dzielą pod tym względem kuchnię na pięć podstawowych stref, czyli: przechowywania pokarmów (zapasów), naczyń i drobnych AGD, mycia i sprzątania, przygotowywania posiłków oraz gotowania i pieczenia. Zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy nimi pozwala na wygodną i szybką pracę a tym samym zachowanie jak największej efektywności. Z tego wszystkiego najważniejsze jest stworzenie tak zwanego „trójkąta roboczego” dopilnowanie odległości między lodówką, zlewozmywakiem oraz kuchenką, aby były optymalne. Różnice między wierzchołkami nie powinna wynieść więcej niż 6 m. Chodzi przede wszystkim o to, by zminimalizować konieczność chodzenia, obracania się i schylania.
Jaki układ mebli w kuchni będzie najbardziej praktyczny?
Wszystko będzie zależało od tego, jak dużym metrażem pomieszczenia mamy do czynienia oraz samym jego układem. Wyróżnić można tutaj kilka popularnych ustawień, do których zalicza się kuchnię jednorzędową, dwurzędową, kuchnię w kształcie litery L, U oraz G, a także kuchnię z wyspą.
W przypadku kuchni jednorzędowej, mamy do czynienia z ustawieniem mebli w jednej linii, gdzie nie ma możliwości zastosowania trójkąta roboczego. Dobrze, jeżeli linię rozpoczyna lodówką, za nią będą szafki do przechowywania, później zlew i blat roboczy i na końcu kuchenka. Kuchnie dwurzędowe to dwie równoległe linie. Na jednej powinna znaleźć się lodówka ze zlewem i blatem roboczym, a na drugiej kuchenka z dodatkowym blatem.
Przy układzie mebli w kształcie L, lodówka powinna się znaleźć pod jedną ścianą, a prostopadle to niej zlew i kuchenka. Układ U daje podobne możliwości, ale pod każdą ze ścian znajduje się odpowiednio inny element trójkąta, podobnie zresztą wygląda to w przypadku, kuchni w kształcie litery G, ale tutaj dodatkowo pod czwartą ścianą jest dodatkowy blat służący do spożywania posiłków.
Ostatnim typem są kuchnie z wyspą, uznawane za najbardziej ergonomiczne, choć w ich przypadku należy posiadać odpowiednio duży metraż. Wyspę najczęściej stanowi strefa do gotowania i przygotowywania posiłków, choć popularnym rozwiązaniem jest także wykorzystanie w niej strefy do zmywania.