Kuchenny blat wykonany z naturalnego drewna to synonim luksusu i dobrego stylu. Marzysz o tym, by wpasować go w wystrój swojego pomieszczenia? Najpierw zapoznaj się z naszym poradnikiem, który ułatwi Ci wybranie właściwego modelu. Zobacz, co powinieneś wiedzieć przed zakupem blatu z drewna!

Zalety drewnianego blatu kuchennego

Czym cechuje się blat kuchenny wykonany z naturalnego drewna?

– jest ekologiczny i ciepły,

– dopasowanie go do wymiarów kuchni jest niezwykle proste – bez trudu przytniesz go na odpowiednią długość,

– prezentuje się nad wyraz estetycznie i pasuje do wystroju każdej kuchni,

– wbrew pozorom doskonale sprawdza się w kuchennych warunkach – nie rysuje się i nie pęcznieje pod wpływem wilgoci.

co-powinienes-wiedziec-zanim-zdecydujesz-sie-na-drewniany-blat-kuchenny

Jaki rodzaj drewna wybrać?

Trwałość i właściwości użytkowe wykonanego z drewna blatu zależy w dużej mierze od tego, jaki gatunek zastosowano do jego wyprodukowania. Spośród wszystkich krajowych gatunków drewna, najlepiej sprawdzą się w tej roli dąb, jesion i buk. Gatunki te są na tyle twarde, że niełatwo będzie je porysować podczas codziennego użytkowania. Unikaj z kolei drewna miękkiego, takiego jak sosna czy topola – mogłyby szybko stracić na estetyce.

Drewno egzotyczne posiada większą zawartość olejków naturalnych i kwasu krzemowego, dzięki czemu jest twardsze i bardziej odporne na powstawanie pęknięć czy zarysowań. W roli kuchennego blatu najlepiej sprawdzą się takie gatunki, jak tek, merbau, iroko, tauari, palisander.

Lity czy klejony?

Decydując się na drewniany blat kuchenny, masz do wyboru 2 możliwości: blat lity i klejony. Czym się różnią? Wydawać by się mogło, że to lite drewno powinno być trwalsze, gdyż znajduje się w niemalże nienaruszonym stanie. W rzeczywistości jest jednak zupełnie odwrotnie – to drewno klejone wykazuje lepsze właściwości wytrzymałościowe. Proces klejenia starannie wybranych kawałków materiału sprawia, że naturalne naprężenie włókien drzewnych staje się mniejsze. Dzięki temu drewno może lepiej pracować, więc nie pęka ani nie pęcznieje na skutek kontaktu z wodą. Na korzyść blatów litych przemawia jednak ich wygląd, idealnie pasujący do rustykalnie urządzonych kuchni.

co-powinienes-wiedziec-zanim-zdecydujesz-sie-na-drewniany-blat-kuchenny-2

Zabezpieczenie powierzchni – lakierem czy olejem?

Nawet najtrwalsze drewno wymaga odpowiedniego zabezpieczenia przed warunkami panującymi w kuchni. Możesz wykorzystać w tym celu 2 preparaty:

– olej – wnika głęboko w drewnianą powierzchnię i konserwuje ją. Olej możesz również nanieść jedynie na mały fragment powierzchni, bez konieczności pokrywania nim całego blatu. Warto jednak pamiętać o tym, że olejowane drewno ma tendencję do ciemnienia – może więc zmienić swój kolor,

– lakier – lakierowane drewno jest łatwe do utrzymania w czystości. Poza tym zapewnia materiałowi piękny połysk i uwidacznia rysunek jego słojów. Trzeba jednak przyznać, że lakier jest mniej odporny na działanie wysokiej temperatury oraz nie tak trwały jak olej – dlatego też dość szybko się zetrze i trzeba będzie go ponownie aplikować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ