Urządzenie restauracji to duże wyzwanie, wszak jej wnętrze powinno zachęcać gości do spożycia w niej posiłku, a także stwarzać „apetyczną” jak i elegancką atmosferę. Dlatego, poza doborem koloru ścian, tapet czy naklejek ściennych bądź płytek oraz dopasowaniem odpowiednich mebli i dekoracji, istotne znaczenie ma dobór oświetlenia. Najlepszymi źródłami światła będą tu rzecz jasna żarówki led, o ciepłej barwie sprzyjającej odpoczynkowi i relaksowi, a także odpowiednim kącie padania światła. Najistotniejsze znaczenie ma ilość lumenów, które odpowiadają za moc żarówek led.

Ilość lumenów ma znaczenie – jak dobrać moc żarówek led w restauracji?

Lumeny informują nas o mocy z jaką świecą diody luminescencyjne. Przykładowo 15 W mocy daje 136 lumenów, a 60 W 806 lumenów. Moc żarówek mr16 GU 10 LED, które doskonale nadają się do opraw sufitowych należy obliczyć na podstawie wielkości pomieszczenia bądź przestrzeni, którą mają one oświetlać. Warto wiedzieć, że na 1 m2 przypadka około 5W mocy, aby uzyskać jasność światła dziennego, przy czym potrzebny jest jeszcze odpowiedni kąt padania światła i temperatura barwowa, a tym zajmiemy się w dalszym rozważaniu. Przelicznik 5 W można zastosować w miejscach, które mają być szczególnie dobrze oświetlone, jak bar czy kuchnia widoczna dla gości. Z kolei sala restauracyjna nie musi, a nawet nie powinna być bardzo mocno oświetlona. Tutaj wystarczy ok 3W na m2. Jednak trzeba tu wziąć pod uwagę wszystkie źródła światła. Lampki stolikowe nie powinny mieć większej mocy niż 15-25W oraz ciepłą temperaturę barwową. Z kolei sufit podwieszany nad kanałami komunikacyjnymi, wzdłuż których goście przemieszczają się do baru, w stronę otwartej kuchni, czy do pomieszczeń sanitarnych może być wyposażony w mocniejsze żarówki zwłaszcza, jeśli stoliki rozmieszczone są po obwodzie, a nie bardzo blisko siebie. Jeśli występuje druga sytuacja, lepiej zrezygnować z lampek stolikowych na rzecz innych dekoracji i zastosować sufity podwieszane z żarówkami mr16 GU 10 LED bądź też oprawy wiszące umieszczone w rzędzie.

Temperatura barwowa oświetlenia – jaka najlepsza do restauracji?

Jak już wspomnieliśmy w restauracji konieczne jest zastosowanie ciepłego oświetlenia led. Dlaczego tak jest? Ponieważ jest ono najbardziej uspokajające. Najlepsze jest oświetlenie o temperaturze barwowej do 3000 K. Taka temperatura odpowiada wschodowi i zachodowi słońca. Temperatura ok. 4800 K to temperatura bardziej zimna, przypominająca barwę światła dziennego. Taka barwa sprzyja koncentracji, jednak po dłuższym czasie może stać się irytująca a nawet powodować ból głowy. Zimną barwę światła można zastosować jedynie na kuchni, ale najlepiej zdecydować się na neutralną, na którą większość osób nie jest wrażliwych, aby zapewnić komfort pracy kucharzom. Taka temperatura jest w okolicach 4000- 4500K. Warto podkreślić, że ciepła temperatura barwowa sprawia, że potrawy wyglądają na bardziej apetyczne, a zimna powoduje, że mogą wydawać się nawet nieświeże, o szarawym kolorze, zatem nie jest to błaha sprawa i przy doborze żarówki mr16 GU 10 LED do oprawy w suficie podwieszanym trzeba o tym pamiętać.

Kąt padania światła – jak dobrać go w poszczególnych punktach restauracji?

Wybierając lampki stolikowe trzeba do nich dobrać żarówki o niewielkiej mocy i jak najcieplejszej temperaturze barwowej. Dzięki temu tworzy się odpowiedni nastrój Oczywiście można postawić również na świeczki z diodami led, jeśli nie chce się używać tradycyjnych świec zapalanych do kolacji. Niewielkie lampki, jak można się domyślić, powinny posiadać żarówki led z wąskim kątem padania światła wynoszącym około 30 stopni. Z kolei bar czy ladę restauracyjną należy oświetlić w całości. W zależności od ich długości można zdecydować się na żarówki z kątem padania 70 stopni albo szerokokątne – powyżej 120 stopni. Te ostatnie świetnie nadają się również do głównych źródeł światła jeśli w większej sali restauracyjnej znajdują się np. dwa żyrandole. Szeroki kąt padania światła należy zastosować także w przypadku sufitów podwieszanych i żarówek mr16 GU 10 LED.

Oświetlenie dekoracji restauracyjnych

Ważny punkt każdej restauracji stanowią dekoracje. Wieczorową porą je również należy odpowiednio oświetlić. Sprawdzą się tutaj kinkiety z żarówkami oświetlającymi je punktowo, a więc niewielkim kątem padania światła. Niezbędne jest także zastosowanie bardzo ciepłego oświetlenia, które sprzyja obserwowaniu pięknych dekoracji w oczekiwaniu na podanie posiłku. Zatem najlepiej wybrać bardzo ciepłą temperaturę barwową w granicach 2800 K, która odpowiada najbardziej barwie starych żarówek wolframowych.

Niezależnie od wystroju restauracji dobór oświetlenia ma kluczowe znaczenie. W przypadku bardziej kameralnych wnętrz można zdecydować się również na lampy stojące, pięknie oświetlające kąty pomieszczeń. Jednak dla stworzenia przytulnej atmosfery najlepiej sprawdzają się kinkiety, żyrandole w dużych salach, bądź sufity podwieszane z oprawami led.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ